Miskraam

Inschrijven

Helaas verloopt niet elke zwangerschap goed. Eén op de tien vrouwen krijgt een miskraam tijdens de eerste 20 weken van de zwangerschap. Het verwerken van een miskraam kan een erg moeilijk proces zijn. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel heb je tijd nodig om te herstellen. Het is heel normaal dat je je leeg voelt en verdrietig of boos bent. Op deze pagina vertellen we je hoe je een miskraam herkent, wat je het beste kunt doen en wanneer je weer zwanger kunt worden. Weet dat je altijd met al je vragen en emoties bij onze verloskundigen terecht kunt.

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam stoot je baarmoeder het vruchtje af. Dit komt meestal door een afwijking waardoor het vruchtje niet meer verder kan groeien. De meeste miskramen vinden plaats voor 12 weken zwangerschap. Vaak heb je dan last van bloedverlies, buikpijn of krampen. Wanneer je twijfels hebt, kun je altijd contact met ons opnemen. We kunnen dan eventueel een echo maken om te kijken of er inderdaad sprake is van een miskraam.

Wat moet je doen bij een miskraam?

Wanneer we hebben vastgesteld dat er sprake is van een miskraam, zijn er drie mogelijkheden. Je kunt afwachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. We kunnen ons ook voorstellen dat je niet wilt wachten. Dan kun je ook kiezen voor vaginale tabletten waarmee je de miskraam kunt opwekken en versnellen. Bij ongeveer 50% van de vrouwen komt de miskraam hiermee na 1 tot 2 dagen op gang. Als dit niet lukt, is een curettage de laatste mogelijkheid. De gynaecoloog haalt het zwangerschapsweefsel dan weg uit je baarmoeder.

In principe mag je na een miskraam gewoon weer zwanger worden. Je hoeft ook niet te wachten tot je weer ongesteld bent geweest. Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een mola zwangerschap is dit anders. Informeer bij je verloskundige wat je dan het beste kunt doen of kijk onderaan deze pagina in de kennisbank. Het belangrijkste is dat je ook zelf goed herstelt, zowel lichamelijk als emotioneel. Neem hiervoor alle tijd die je nodig hebt of praat erover met ons of iemand in je omgeving.

Kennisbank

Wanneer je het vruchtje verliest in de eerste 20 weken van je zwangerschap, noemen we dit een miskraam. Het wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje. Je lichaam breekt dan de zwangerschap af. Bij één op de tien vrouwen eindigt de zwangerschap in een miskraam. Voor meer uitleg kun je ook het filmpje over een miskraam bekijken.

Lees meer

Bij een miskraam kun je klachten hebben zoals bloedverlies, buikpijn of krampen. Maar het kan ook zijn dat je helemaal geen klachten hebt. Soms wordt een miskraam pas ontdekt tijdens een echo. Een zwangerschapstest kan namelijk toch positief zijn, ondanks een miskraam. Dit komt door de zwangerschapshormonen die nog in je lichaam zitten.

Lees meer

Bij bloedverlies, buikpijn of wanneer je twijfels hebt, kun je altijd contact met ons opnemen. Bel in ieder geval altijd bij hevig bloedverlies, hevige buikkrampen, koorts en wanneer je duizelig bent. We zullen dan samen kijken wat verstandig is om te doen.

Lees meer

Bloedverlies is meestal het eerste teken van een miskraam. Het begint vaak met een klein beetje bloedverlies, maar na een paar dagen komt het vaak op gang. Gebruik nooit tampons tijdens een miskraam vanwege infectiegevaar. Maandverband kan uiteraard wel gewoon.

Lees meer

Bij een miskraam kun je drie dingen doen: afwachten, medicijnen of een curettage. Je kunt afwachten tot de miskraam vanzelf op gang komt. Er zijn ook tabletten die je vaginaal moet inbrengen zodat de miskraam sneller op gang komt. Bij een curettage maakt de gynaecoloog de baarmoeder leeg met een soort schrapertje.

Lees meer

Je mag na een miskraam gewoon weer zwanger worden. Je hoeft ook niet te wachten tot je weer ongesteld bent geweest. Het kan natuurlijk zijn dat je zelf wat meer tijd nodig hebt, zodat je er emotioneel gezien weer klaar voor bent. Jij en je partner bepalen dat zelf.

Lees meer

Je mag na een miskraam gewoon weer zwanger worden. Je hoeft ook niet te wachten tot je weer ongesteld bent geweest. Het kan natuurlijk zijn dat je zelf wat meer tijd nodig hebt, zodat je er emotioneel gezien weer klaar voor bent. Jij en je partner bepalen dat zelf.

Lees meer

Veel vrouwen hebben tijd nodig om hun miskraam te verwerken. Iedereen reageert hier anders op, maar het is normaal dat je je verdrietig, boos of onzeker voelt. Het kan ook zijn dat je heel erg bang bent dat het nog een keer gaat gebeuren. Weet dat je altijd met je gevoelens bij ons terecht kunt.

Lees meer

Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is de bevruchte eicel niet in de baarmoeder genesteld, maar in de eileider. Het vruchtje heeft hier geen ruimte om te groeien. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt met medicatie of een operatie verwijderd. Lees meer over de behandeling en opnieuw zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap via deze link.

Lees meer

Wanneer er geen vruchtje in je baarmoeder groeit, maar de placenta wel doorgroeit, noemen we dit een mola zwangerschap. Er is dan iets misgegaan bij de bevruchting. Lees meer over de behandeling en opnieuw zwanger worden na een mola zwangerschap via deze link.

Lees meer

Meer informatie over een miskraam, zoals feiten, cijfers en beeldmateriaal, vind je via deze link. De informatie is in meerdere talen beschikbaar.

Lees meer