Anticonceptie

Na je bevalling wil je voorkomen dat je direct weer zwanger wordt. We raden je daarom aan om op tijd na te denken over voorbehoedsmiddelen. Na je bevalling kun je namelijk al snel weer vruchtbaar zijn. Het is belangrijk dat je een anticonceptiemethode kiest die bij je past. Onze verloskundigen kunnen je hierover adviseren.

Anticonceptiemiddel kiezen

Welk anticonceptiemiddel je het beste kunt kiezen, is voor iedereen anders. Wanneer je borstvoeding geeft, maak je een andere keus dan wanneer je flesvoeding geeft. Ook speelt de vraag mee of je nog een kinderwens hebt. Hieronder zetten we de verschillende soorten anticonceptiemiddelen voor je op een rijtje. Een omschrijving en uitleg over wanneer je ze kunt gebruiken vind je onderaan deze pagina in de kennisbank.

  • Anticonceptiepil
  • Anticonceptiepleister
  • Anticonceptiering
  • Anticonceptiestaafje
  • Condooms
  • Hormoonspiraaltje
  • Koperspiraaltje
  • Pessarium
  • Prikpil

Afspraak maken

Wist je dat je bij onze praktijk terecht kunt voor het plaatsen of verwijderen van een spiraal? Iedereen kan hiervoor bij ons een afspraak maken. Ook wanneer je niet bij ons staat ingeschreven of nog nooit bevallen bent. Je kunt ons mailen of bellen tijdens het telefonisch spreekuur.

Kennisbank

De anticonceptiepil slik je gedurende drie weken op hetzelfde tijdstip. Daarna las je een pilvrije week in. De hormonen in deze pil, oestrogeen en progestageen, zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Je kunt dan niet zwanger worden.

Lees meer

De anticonceptiepleister is ideaal voor vrouwen die niet dagelijks de pil willen of kunnen slikken. Deze pleister hoef je namelijk maar één keer per week te vervangen. Je kunt er gewoon mee douchen, zwemmen en sporten.

Lees meer

De anticonceptiering is een soepele, kunststof ring die je zelf in je vagina inbrengt. Na drie weken las je een ringvrije week in. De anticonceptiering is fijn om te gebruiken wanneer je niet elke dag aan de pil wilt hoeven denken. Bij goed gebruik is de ring even betrouwbaar als de pil.

Lees meer

Het anticonceptiestaafje wordt ook wel een hormoonstaafje genoemd. De gynaecoloog of huisarts plaatst het staafje vlak onder de huid van je bovenarm. Het voordeel is dat deze drie jaar kan blijven zitten en meer dan 99% betrouwbaar is.

Lees meer

Wanneer je borstvoeding geeft, zijn condooms een fijne aanvullende anticonceptie. Tijdens de borstvoeding mag je namelijk geen anticonceptie gebruiken met het hormoon oestrogeen.

Borstvoeding zelf is alleen onder strikte omstandigheden een betrouwbaar anticonceptiemiddel. Ons advies is zeker om er een aanvullende anticonceptie zoals bijvoorbeeld een condoom bij te gebruiken.

Lees meer

Het hormoonspiraaltje kun je ook gebruiken als je borstvoeding geeft. In het hormoonspiraaltje zit namelijk maar één soort hormoon: progestageen. Jouw verloskundige of huisarts plaatst het spiraaltje in je baarmoeder. Deze vorm van anticonceptie is meer dan 99% betrouwbaar en kan meer dan vijf jaar blijven zitten.

Lees meer

Het hormoonspiraaltje kun je ook gebruiken als je borstvoeding geeft. In het hormoonspiraaltje zit namelijk maar één soort hormoon: progestageen. Jouw verloskundige of huisarts plaatst het spiraaltje in je baarmoeder. Deze vorm van anticonceptie is meer dan 99% betrouwbaar en kan meer dan vijf jaar blijven zitten.

Lees meer

Het koperspiraaltje bevat geen hormonen en is daarom ook geschikt wanneer je borstvoeding geeft. Het is een betrouwbare vorm van anticonceptie en kan vijf tot tien jaar blijven zitten. Wanneer je geen hormonen wilt gebruiken, is dit een goede oplossing.

Lees meer

Een pessarium is een kunststof kapje dat je zelf in je vagina plaatst waardoor de zaadcellen niet meer in de baarmoeder kunnen komen. Het werkt echter alleen in combinatie met een zaaddodende gel. Wanneer je hem goed gebruikt is een pessarium 99% betrouwbaar. Deze vorm van anticonceptie kun je ook gebruiken tijdens de borstvoeding.

Lees meer

Wanneer je kiest voor de prikpil, krijg je elke drie maanden een hormooninjectie met het hormoon progestageen. Je kunt deze goed gebruiken tijdens de borstvoeding. Wanneer je ermee stopt, kan het soms tot een jaar duren voordat je weer zwanger bent. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Lees meer

Aanmelden of een afspraak maken?

Je kunt je aanmelden wanneer je een kinderwens hebt, wanneer je zwanger bent of voor begeleiding tijdens de kraamperiode. Na ontvangst van je aanmelding nemen we contact met je op. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak in te plannen.