Kraamperiode

Na de bevalling gaan jullie hopelijk genieten van een fijne kraamperiode. Deze periode is bedoeld om te wennen aan de nieuwe situatie en aan jullie kindje. De meeste mensen ervaren deze tijd gelukkig als heel mooi en bijzonder, maar het kan ook een hectische periode zijn met grote veranderingen. Niet alleen lichamelijk en emotioneel, maar ook sociaal gezien verandert er namelijk veel. Wij staan voor je klaar om jou en je baby een goede start te geven. Ook de kraamhulp is er om jullie hierin te begeleiden.

Verzorging van je baby

Bij een eerste kindje ben je misschien nog wat onzeker en weet je niet goed wat je moet doen. Tijdens de kraamperiode is de kraamhulp er om jou en je baby te verzorgen. Zij laat zien hoe je je kindje in bad moet doen, moet afdrogen en aankleden. Ook controleert zij de temperatuur, het gewicht, de huidskleur en de ontlasting. Daarnaast helpt zij met het voeden van je baby. Zij leert je eigenlijk hoe je uiteindelijk helemaal zelf voor je kindje kunt zorgen.

Kwaaltjes na de bevalling

Jouw kraamhulp en verloskundige zijn er niet alleen voor je baby, maar ook voor jou. Het kan namelijk zijn dat je klachten ontwikkelt. Denk hierbij aan lichamelijke en/of psychische klachten. Het is goed om te weten dat je niet de enige bent en dat je er met ons over kunt praten.

Het is normaal dat je tijdens de kraamperiode gemengde gevoelens hebt. Je moet immers wennen aan een nieuw leven met een baby. Aan de ene kant voel je je intens gelukkig, maar aan de andere kant kun je je ook angstig voelen. Er gebeuren hele mooie dingen: de liefde die je voelt voor je kindje is onbeschrijfelijk. Maar slaaptekort of eenzaamheid kunnen je ook kwetsbaar maken. Weet dat je altijd met ons over je gevoelens kunt praten.

Kennisbank

De eerste tien dagen na de bevalling noemen we de kraamperiode. Van de kraamhulp krijg je zoveel mogelijk informatie over de verzorging van je baby. Ook doet zij controles bij jou en je baby. Na zes weken doen wij ook nog een nacontrole bij ons op de praktijk.

Lees meer

Van de kraamverzorgende leren jullie hoe je je baby moet verzorgen. Ook controleert zij jullie kindje en houdt jouw herstel in de gaten. Daarnaast doet zij huishoudelijke taken. Hoeveel uur kraamzorg krijg je precies en wat zijn de kosten? Lees meer op de website van de Verloskundige of kijk naar de voorlichtingsfilm ‘Kraamzorg’.

Lees meer

Kies je voor borstvoeding of voor kunstvoeding? Dit is een hele belangrijke beslissing. In borstvoeding zitten antistoffen die je baby beschermen tegen ziekten. In kunstvoeding zitten alle benodigde voedingsstoffen, maar het beschermt je kindje niet tegen infecties. Borstvoeding geven is ook goed voor je eigen gezondheid, maar soms wil het niet lukken. Je kraamverzorgende helpt je hierbij.

Lees meer

Direct na de geboorte krijgt jouw baby vitamine K. Dit is nodig voor een goede bloedstolling. De kraamverzorgende houdt jouw baby goed in de gaten. Zij let bijvoorbeeld op een gele kleur en of je kindje goed kan drinken. Na de kraamperiode worden de controles van je baby overgenomen door het consultatiebureau.

Lees meer

Je zult regelmatig een bezoek brengen aan het consultatiebureau. Zij volgen de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje. Ook krijgt je baby hier een gehoortest. Tot en met 4 jaar krijgt je kind hier ook zijn of haar vaccinaties. Klik op de link voor meer informatie over het consultatiebureau in Waalwijk en het consultatiebureau in Kaatsheuvel.

Lees meer

Je zult regelmatig een bezoek brengen aan het consultatiebureau. Zij volgen de gezondheid, ontwikkeling en groei van je kindje. Ook krijgt je baby hier een gehoortest. Tot en met 4 jaar krijgt je kind hier ook zijn of haar vaccinaties. Klik op de link voor meer informatie over het consultatiebureau in Waalwijk en het consultatiebureau in Kaatsheuvel.

Lees meer

Contact met je baby is heel erg belangrijk en dit begint eigenlijk al tijdens de zwangerschap. Je merkt dan bijvoorbeeld dat je baby op je stem reageert. Na de geboorte geeft lichaamscontact (huid-op-huid) je baby een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Op de website van de Verloskundige lees je wat je kunt doen om contact te maken met je baby.

Lees meer

Een roze wolk na de geboorte van je kindje? Helaas ervaart niet iedereen dit zo. Naast lichamelijke klachten, zoals bekkenklachten, bloedverlies, spierpijn en naweeën, kun je ook psychische klachten ontwikkelen. Je hoeft je nergens voor te schamen. Je kunt met ons overal over praten.

Lees meer

Met een geboorteaangifte maak je de geboorte van je kindje officieel bekend bij de gemeente. De aangifte doe je in de gemeente waar de baby geboren is. Je moet dit zo snel mogelijk doen, maar in ieder geval binnen drie dagen. Wie moet de aangifte doen? En wat moet je allemaal meenemen? Je leest het via deze link.

Lees meer

Aanmelden of een afspraak maken?

Je kunt je aanmelden wanneer je een kinderwens hebt, wanneer je zwanger bent of voor begeleiding tijdens de kraamperiode. Na ontvangst van je aanmelding nemen we contact met je op. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak in te plannen.