Bevalling

Inschrijven

Na ongeveer 40 weken zwangerschap is het dan zover. De geboorte van jullie kindje! Iedere bevalling is uniek en elke vrouw beleeft het op haar eigen manier. Hoewel een bevalling spannend is en pijnlijk, is het voor veel vrouwen de meest bijzondere gebeurtenis in haar leven. Je hoopt natuurlijk dat jouw bevalling zo spoedig mogelijk verloopt. Gelukkig kun je zelf al veel doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden. Dit hoef je niet alleen te doen. Wij zijn er voor jou om je hierbij te begeleiden.

Spanning voor de bevalling

Je kunt niet wachten om je kindje straks vast te houden, maar eerst nog de bevalling. Een bevalling is niet niks en het is logisch dat je het spannend vindt. Je bent niet de enige: veel vrouwen zien op tegen de bevalling en dat is ook heel normaal. Het is alleen wel zo dat angst en stress de aanmaak van de juiste hormonen verstoren. Hierdoor kan de bevalling pijnlijker worden en langer duren. Het is belangrijk om vertrouwen te blijven houden in jezelf en in je lichaam. Een vrouwenlichaam is ervoor gemaakt om te bevallen dus je mag ervan uitgaan dat het ook bij jou helemaal goed komt.

Voorbereiden op de bevalling

Hoe bereid je je nou zo goed mogelijk voor? Er is veel wat je zelf kunt doen om de bevalling met een goed gevoel tegemoet te gaan. Het belangrijkste is dat je uitgerust en ontspannen bent én dat je vertrouwt op jezelf en op je lichaam. Daarnaast kan een geboorteplan helpen bij een goede voorbereiding. Hierin noteer je jullie voorkeuren en wensen met betrekking tot de bevalling.

Je kunt jezelf ook voorbereiden door je in te lezen en je er goed in te verdiepen. Ook kun je deelnemen aan een kleinschalige zwangerschapscursus in onze praktijk. In een kleine groep (maximaal 8 zwangeren) bereiden we je zo goed mogelijk voor op de geboorte van jouw baby en op het aanstaande ouderschap. Tijdens drie avonden bespreken we verschillende onderwerpen over de zwangerschap, de bevalling, de kraamperiode en het ouderschap. Het is vooral een hele gezellige, informatieve en praktische cursus.

Verder worden er in de regio verschillende soorten zwangerschapscursussen aangeboden. Op deze manier weet je wat je kunt verwachten en wat de mogelijkheden zijn. Wij helpen je natuurlijk zo goed mogelijk bij de voorbereiding. Onze verloskundigen zullen jou alle nodige informatie geven en al je vragen beantwoorden.

Kennisbank

Je weet nooit hoe jouw bevalling gaat verlopen. Toch zijn er dingen die je kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Een zwangerschapscursus kan zinvol zijn, net als ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Denk vanaf 36 weken ook aan je vluchtkoffertje en de klossen onder je bed.

Lees meer

Bij een goede voorbereiding hoort ook een geboorteplan. Hierin noteer je wat jij en je partner fijn zouden vinden en wat je graag wilt tijdens de bevalling. Het is een handig hulpmiddel in de voorbereiding op de bevalling.

Lees meer

Soms is het moeilijk om te bepalen of de bevalling echt is begonnen. Bij de meeste vrouwen begint de bevalling met weeën. Soms kan het ook zijn dat de vliezen breken. Hoe herken je de eerste echte weeën? En wat is het verschil met harde buiken? Je leest er alles over op de website van de Verloskundige of bekijk het filmpje ‘Omgaan met weeën

Lees meer

Wist je dat het belangrijk is om tijdens de bevalling te blijven bewegen? Het regelmatig wisselen van houding zorgt ervoor dat je de pijn beter kunt verdragen. Je bepaalt zelf welke houding voor jou het beste voelt. Misschien is dat zittend, staand, op handen en knieën of op een baarkruk.

Lees meer

Wil je tijdens jouw bevalling pijnbestrijding krijgen, dan zijn er verschillende opties. In het ETZ Elisabeth in Tilburg en het JBZ in Den Bosch zijn de ruggenprik en het pompje met remifentanil de meest gebruikte vormen van pijnbestrijding. Bekijk ook eens het filmpje ‘Pijnbestrijding in het ziekenhuis’.

Folder in verschillende talen

Lees meer

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de plaats waar je wilt gaan bevallen. Naast de keus om thuis of in het ziekenhuis te bevallen, kun je er ook voor kiezen om in het geboortecentrum te bevallen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je je er op je gemak voelt. Goed om te weten is dat bij een thuisbevalling medische pijnbestrijding niet mogelijk is.

Lees meer

Het is belangrijk om vooraf goed na te denken over de plaats waar je wilt gaan bevallen. Naast de keus om thuis of in het ziekenhuis te bevallen, kun je er ook voor kiezen om in het geboortecentrum te bevallen. Het belangrijkste is natuurlijk dat je je er op je gemak voelt. Goed om te weten is dat bij een thuisbevalling medische pijnbestrijding niet mogelijk is.

Lees meer

Het kan zijn dat een vaginale bevalling niet mogelijk is. Of dat dit gevaarlijk is voor jou of je baby. Er zijn verschillende medische redenen voor een keizersnede. Omdat het een zware operatie is én er complicaties kunnen optreden wordt de keizersnede alleen uitgevoerd als er een goede reden voor is.

Lees meer

Van een vroeggeboorte is sprake wanneer de bevalling begint voor 37 weken zwangerschap. Dit is vaak een onzekere en spannende tijd. Het kan namelijk ingrijpende gevolgen hebben voor je baby. Vaak blijven deze kindjes de eerste periode in de couveuse. Ook voor de ouders is dit vaak een heftige periode.

Lees meer

Wanneer je na 42 weken nog niet bevallen bent, noemen we dat serotien. De risico’s voor jou en je kindje worden dan groter. Uiteraard houden wij jouw gezondheid en die van jouw baby tot aan die 42 weken goed in de gaten. Soms komt de bevalling toch nog spontaan op gang, maar het kan ook zo zijn dat je bevalling bij 42 weken moet worden ingeleid. Lees in deze blog ‘Inleiden of afwachten’ van Bevalwijzer wat de opties zijn of kijk op de website van De Gynaecoloog.

Lees meer