Lactatiekunde

Inschrijven

Borstvoeding is de beste voeding voor jouw baby. Wanneer je besluit om borstvoeding te geven, zal dit zorgen voor veel mooie en intieme momenten tussen jou en je kindje. Bovendien speelt het een belangrijke rol in de hechting tussen jou en je baby. De meeste moeders genieten dan ook enorm van het geven van borstvoeding.

Soms gaat het voeden echter niet vanzelf. Misschien heeft jouw baby moeite met drinken, lukt het aanleggen niet goed of is het pijnlijk. Het kan ook zijn dat je te veel melk hebt waardoor problemen ontstaan. Bij borstvoedingsproblemen kun je advies vragen aan een lactatiekundige.

Het volgen van een borstvoedingscursus kan een goede voorbereiding zijn en kan helpen bij een succesvol verloop van het geven van borstvoeding. Onderaan deze pagina vind je in de kennisbank de verschillende borstvoedingscursussen die je kunt volgen in de regio.

Wat doet een lactatiekundige?

Een lactatiekundige IBCLC weet alles over het geven van borstvoeding. Zij heeft hiervoor een speciale opleiding gevolgd. De letters IBCLC staan voor International Board Certified Lactation Consultant. Om deze titel te mogen blijven voeren, moet een lactatiekundige elke vijf jaar opnieuw worden gecertificeerd. Met deze certificering vergoedt een zorgverzekering in een aanvullend pakket de kosten hiervoor. Een lactatiekundige kan je adviseren over:

 • Borstvoeding in het algemeen
 • Borstvoeding bij een premature geboorte
 • Borstvoeding in het geval van een ziekte of handicap (bij moeder of baby)
 • Afbouwen van de borstvoeding
 • Problemen bij het aanleggen
 • Weigeren van de borst
 • Onvoldoende groei van je kindje
 • Pijnklachten tijdens het drinken
 • Borstontsteking
 • Opnieuw beginnen met borstvoeding (relacteren)
 • Kolven

Lactatiekunde binnen onze praktijk

Binnen onze praktijk werken wij samen met enkele lactatiekundigen uit de omgeving. Indien deze zorg nodig is of gewenst, kunnen wij jullie altijd in contact brengen met een lactatiekundige. Binnen onze eigen praktijk zal Saya de opleiding ook gaan volgen. We hopen zo dus snel onze eigen lactatiekundige te hebben.

Als extra ondersteuning en om de zorg rondom borstvoeding volledig te kunnen bieden zijn wij als praktijk een steunpunt van Medela. Dit betekent dat het mogelijk is om bij ons de Medela Symphony borstkolf te huren. Tevens kun je bij ons terecht voor meerdere ondersteunende accessoires van Medela. Hierbij kun je denken aan tepelhoedjes, zalf voor kloofjes en andere accessoires.

Kennisbank

Op een interactieve manier wordt ingegaan op de basis van het geven van borstvoeding, waarbij theorie onder andere door middel van foto’s, filmpjes en praktische oefeningen wordt uitgelegd.

Lees meer

Tijdens deze interactieve webinar is er volop ruimte om je vragen te stellen via de chat. Deze avond wordt verzorgd door een gediplomeerde lacatiekundige IBCLC.

Lees meer

Bij borstvoedingsorganisatie La Leche League vind je alle informatie omtrent borstvoeding.

Lees meer

Op deze website zoek je eenvoudig een lactatiekundige bij jou in de buurt.

Lees meer

Bij Medela kun je terecht voor borstvoedingsproducten, zoals borstkolven, borstschilden, flesjes en spenen, bewaarzakjes, flessenborstels en koeltassen.

Lees meer