Hoe leuk is het om tijdens je zwangerschap naar je kindje te kunnen kijken en luisteren! Het liefst wil je zo snel mogelijk het hartje van je kindje zien kloppen. Dit kan vanaf 7 à 8 weken zwangerschap tijdens de vitaliteitsecho. Dit is de eerste echo tijdens je zwangerschap. Daarnaast zijn er nog andere medische echo’s die we kunnen inplannen.

De echo’s vinden plaats bij ons in de praktijk, behalve de 13 en 20 weken echo. Omdat deze echo’s onder de screeningsonderzoeken vallen, vinden deze plaats in het ziekenhuis. Naast medische echo’s, kun je er ook voor kiezen om een pretecho te laten maken.

Medische echo’s

Een medische echo heeft altijd een medische reden. Tijdens de echo’s kijken we of het hartje goed klopt, of je kindje goed groeit en of er mogelijke lichamelijke afwijkingen zijn. Er zijn verschillende medische echo’s die we voor je kunnen inplannen: de vitaliteitsecho, de termijnecho, de 13 weken echo, de 20 weken echo, de groei echo, de placenta lokalisatie echo en de liggingsecho. In de kennisbank onderaan deze pagina vind je meer informatie over de verschillende echo’s.

Een echo kan zowel inwendig als uitwendig plaatsvinden. Bij PUUR Verloskunde heb je altijd een vroege echo bij 7 à 8 weken. Deze bieden we gratis aan. Wanneer je geen groei echo’s nodig hebt gehad, zullen we rond 35 weken zwangerschap een liggingsecho maken. Je hebt zelf de keus om een 13 en 20 weken echo te laten maken. Het laten maken van een echo is namelijk niet verplicht. Je kiest er zelf voor of je deze wilt laten maken.

Pretecho’s

Vind jij het fijn om in alle rust naar je baby te kunnen kijken? Wil je graag zien hoe je kindje beweegt? Bij ons kun je altijd echo’s op eigen verzoek laten maken. Dit noemen we ook wel een pretecho. Goed om te weten is dat deze echo’s niet vergoed worden door je zorgverzekeraar. Dit komt omdat er geen medische reden is voor een pretecho.

Bij ons in de praktijk kun je een USB-stick kopen waarop we alle beelden en foto’s van de gemaakte echo’s plaatsen. We kunnen de volgende pretecho’s maken: een geslachtbepalingsecho, een 2D echo en een 3D/4D echo. Onze verloskundigen kunnen je alles vertellen over deze echo’s en wat de verschillen zijn.

Ook kun je bij onze verloskundigen informeren naar de kosten van een pretecho. Of download onze prijslijst voor pretecho’s. Je kunt eventueel ook een voordeelpakket kopen van meerdere echo’s. Wat ook altijd leuk is, is een echo-cadeaubon. Deze kun je bestellen via de volgende link: cadeaubon bestellen. Wil je een afspraak maken voor een pretecho? Neem dan contact met ons op of vul het online formulier in.

Aanmelden pretecho
Prijslijst pretecho’s (PDF)
Algemene voorwaarden pretechoscopie

Kennisbank

De eerste echo is de vitaliteitsecho. Deze vindt plaats als je ongeveer 8 weken zwanger bent. We kijken dan of het hartje klopt en of de zwangerschap zich goed in de baarmoeder bevindt. Ook kunnen we zien of je zwanger bent van één kindje of van een meerling. Deze echo maken we vaginaal, omdat we dan de beste en betrouwbaarste beelden krijgen.

Lees meer

Wanneer je 10 tot 12 weken zwanger bent, maken we een termijnecho. Hiermee kunnen we bepalen hoe ver je zwanger bent en wat de uitgerekende datum zal zijn. Deze datum komt op je zwangerschapsverklaring te staan, zodat je zwangerschapsverlof kunt aanvragen. Meestal kunnen we deze echo via de buikwand uitvoeren.

Lees meer

De 13 weken echo is een vorm van prenatale screening. Je kunt deze echo laten doen vanaf twaalf weken en drie dagen tot en met veertien weken en drie dagen zwangerschap. Bij deze echo wordt gekeken of er lichamelijke afwijkingen zijn bij je kindje. Deze folder van het Ministerie van Volksgezondheid over de 13 weken echo is in meerdere talen beschikbaar.

Lees meer

De 20 weken echo valt, net als de 13 weken echo, onder prenatale screening. We noemen het ook wel een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Je kindje wordt onderzocht op lichamelijk aangeboren afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een open ruggetje, een open schedel, hartafwijkingen of een afwijking van de nieren. Bekijk ook de folder van het Ministerie van Volksgezondheid (in meerdere talen beschikbaar).

Lees meer

Tijdens de groei echo meten we het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van je baby. Dit doen we om te kijken of je kindje goed groeit. Deze echo kunnen we meerdere keren herhalen tijdens je zwangerschap. Meestal vinden ze plaats tussen de 26 en 34 weken zwangerschap.

Lees meer

Tijdens de groei echo meten we het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte van je baby. Dit doen we om te kijken of je kindje goed groeit. Deze echo kunnen we meerdere keren herhalen tijdens je zwangerschap. Meestal vinden ze plaats tussen de 26 en 34 weken zwangerschap.

Lees meer

Wanneer bij de 20 weken echo is gezien dat de placenta te dicht bij de baarmoederhals ligt, zullen we rond 32 weken een placentalokalisatie-echo inplannen. Wanneer de placenta te laag ligt, kan dit namelijk een belemmering zijn voor een natuurlijke bevalling. Onze verloskundigen geven je graag meer informatie.

Deze echo is ervoor om te bepalen of jouw kindje met het hoofdje naar beneden ligt. De meeste kindjes gaan aan het eind van de zwangerschap met het hoofd naar beneden liggen. Wanneer we hierover twijfelen, maken we een liggingsecho. Dit gebeurt meestal rond 34-35 weken zwangerschap.

Lees meer

Aanmelden of een afspraak maken?

Je kunt je aanmelden wanneer je een kinderwens hebt, wanneer je zwanger bent of voor begeleiding tijdens de kraamperiode. Na ontvangst van je aanmelding nemen we contact met je op. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak in te plannen.