Zwangerschapscurcus

U kunt zich voorbereiden op de bevalling en de komst van uw baby met behulp van een zwangerschapscursus. Het volgen van een cursus biedt een groot aantal voordelen: u oefent bepaalde technieken die u kunnen helpen bij de bevalling, u krijgt praktische informatie over alles wat met een zwangerschap en baby’s te maken heeft en u kunt uw gevoelens en ervaringen uitwisselen met medecursisten. De meeste cursussen starten rond de 28 weken zwangerschap. Meld u daarom zo snel mogelijk aan.

Er is een divers aanbod in cursussen. Waarbij niet alleen verschil zit in de methode maar ook in de frequentie, grote van de groep en de intensiteit van de begeleiding. Sommige cursussen volgt u samen met uw partner, soms wordt er alleen een partneravond georganiseerd.

Als u een cursus wilt volgen, kunt u het beste de cursus kiezen die u het meest aanspreekt. Als u geïnteresseerd bent in een zwangerschapscursus, dan dient u zich hier op tijd voor aan te melden. In onze wachtkamer zijn verschillende folders te vinden.

Zwangerschapsgymnastiek

De meest bekende zwangerschapscursus is ongetwijfeld de zwangerschapsgymnastiek. Hier krijgt u veel informatie over zwanger zijn en u kunt ervaringen uitwisselen met andere zwangeren. Tijdens de cursus doet u bepaalde oefeningen, die zijn bedoeld om uw spieren soepeler en steviger te maken. Daarbij gaat het met name om de spieren die u tijdens uw zwangerschap en de bevalling extra belast: de buikspieren en bekkenbodemspieren. Verder leert u bepaalde ademhalingstechnieken, die u helpen bij het opvangen van de weeën en oefeningen, die u leren om te ontspannen. Lees hier meer.

Zwangerschapsyoga

Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leert u om uw zwangerschap en bevalling zo bewust en zo ontspannen mogelijk te beleven. Dit doet u met behulp van ademhalingstechnieken en lichamelijke oefeningen. In de lessen leert u om zich te concentreren op uw lichaam en op de processen die zich in uw lichaam voltrekken. De lichamelijke oefeningen zijn vooral bedoeld om klachten als rug- en bandenpijn of slapeloosheid te verminderen. Daarnaast leert u om de weeën op te vangen en methoden om te persen.  Het is de bedoeling dat u zich tijdens de cursus bewuster wordt van uw lichaam en de baby in uw baarmoeder. U leert om vertrouwen te hebben in uw eigen lichaam en om de signalen die uw lichaam geeft op te volgen. Hierdoor ontstaat er een vertrouwensband tussen uzelf en uw lichaam, waardoor u tijdens de bevalling beter weet wat u moet doen en minder snel in paniek raakt. Dit bewustzijn bouwt u op met behulp van meditatieoefeningen en ademhalingstechnieken. Zie bijvoorbeeld deze website.

Fit tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap mag, sterker nog dit is hartstikke gezond. Natuurlijk is het wel belangrijk om te luisteren naar uw (zwangere) lichaam. Fit, sterk en energiek blijven tijdens uw zwangerschap kan met het sportprogramma van Mom in Balance kunt u volgen in Waalwijk.

Zwangerschapszwemmen

Tijdens zwangerschapszwemmen kunt u heerlijk genieten van de onspannende werking van het water. Zwemmen tijdens de zwangerschap is lekker, omdat u zich in het water makkelijker kunt bewegen dan daarbuiten. Omdat u in het water minder weegt, kunt u uw benen en uw rug even wat rust gunnen. Bovendien is zwemmen goed voor de bloedsomloop. De begeleider leert u een aantal oefeningen om de spieren losser te maken. Ook leert u meestal een aantal ontspanningsoefeningen. Verder kunt u lekker badderen of gewoon wat baantjes trekken.

Samen bevallen

De lessen ‘Samen Bevallen’ volgt u, zoals de naam al aangeeft, samen met uw partner en biedt u hierdoor de mogelijkheid om u samen voor te bereiden op de bevalling. Samen staat u voor een grote verandering: u gaat ouders worden. Het besef dat er een bevalling aan komt begint steeds reëler te worden. U kijkt er samen naar uit, maar heeft ook onzekerheden en vragen. Binnen de cursus Samen Bevallen krijgt u praktische informatie, wordt u uitgebreid geïnformeerd en leert u technieken die u bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling. De achterliggende filosofie van de cursus luidt dat het niet mogelijk is om zonder pijn te bevallen, maar dat u wel kunt leren om op een positieve manier met de pijn om te gaan. Dat doet u door gebruik te maken van ademhalings- en ontspanningstechnieken, die u leert tijdens de cursus. Lees hier meer.

Haptonomie

Haptonomie is een speciale vorm van fysiotherapie, waarbij de grote nadruk ligt op lichamelijk contact. U kunt het ook wel beschouwen als de leer van het aanraken. Als u tijdens uw zwangerschap een cursus haptonomie volgt, leert u om contact te maken met uw kind nog voordat het geboren is. Dat doet u door met uw handen over uw buik te gaan. U zult merken dat uw baby hierop reageert door naar uw handen toe te ‘zwemmen’ en deze te volgen. Verder leert u om uw baarmoederwand soepel en elastisch te maken met behulp van handaanrakingen. Ook traint u een aantal gunstige houdingen voor de bevalling en leert uw partner hoe hij u kan masseren.

Cesar / Mensendieck

Oefentherapie Mensendieck maakt mensen bewust van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houding- en bewegingsgewoonten aan te leren, kunt u klachten voorkomen, verminderen en/of laten verdwijnen. Bij oefentherapie Mensendieck wordt uitgegaan van de individuele bewegingsmogelijkheden en de persoonlijke situatie. De houding- en bewegingscorrecties worden geïntegreerd in de activiteiten van het dagelijks leven, zoals onder andere bukken, tillen, zitten en lopen. Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Een oefentherapeut Mensendieck kan zwangere vrouwen helpen hun lichaam in die periode te leren kennen, voelen en begrijpen en goed met deze veranderingen om te gaan. Er wordt aangegeven hoe de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan de zwangerschap aangepast kunnen worden om de belasting en belastbaarheid in evenwicht te houden en eventueel optredende klachten zo snel mogelijk te signaleren en te behandelen.

De oefentherapie Cesar lijkt erg op de Mensendieckmethode. Ook hier ligt de nadruk op een gezonde manier van bewegen in combinatie met een goede houding. Daarnaast wordt tijdens een cursus Cesar veel aandacht besteed aan de bevalling, en met name aan de emotionele kanten van deze gebeurtenis. Het is de bedoeling dat u leert om de krachtige emoties die u tijdens de geboorte van uw kind zult ervaren, op een positieve manier te verwerken.

Hypnobirthing

HypnoBirthing is een zwangerschapscursus voor aanstaande moeders en hun partner. De originele HypnoBirthing cursussen worden inmiddels in 27 landen gegeven en ook in Nederland groeit de belangstelling voor deze positieve en succesvolle methode. Door een goed uitgedacht programma van diepe ontspanning, zelfhypnose en educatie geeft HypnoBirthing de kunst van het bevallen terug aan de vrouw, door de natuurlijke bevallingsinstincten aan te roepen om de geboorte van de baby veilig en makkelijk te laten verlopen. De boodschap van HypnoBirthing is duidelijk: “heftige pijn hoeft geen deel uit te maken van de geboorte van een kind, als er geen angst en bijzondere medische omstandigheden aanwezig zijn”. Neem een kijkje op www.hypnobirthing-nederland.nl voor meer informatie en een cursusleidster bij jullie in de buurt.

Borstvoedingscursus

Borstvoeding is niet alleen iets heel natuurlijks, het is tevens de beste voeding voor jullie kindje. Borstvoeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen en beschermt jullie kindje tegen ziekten of infecties. Daarnaast bevordert borstvoeding de ontwikkeling van jullie kindje. Tijdens deze cursus komen het hoe en waarom van borstvoeding, de juiste manier van aanleggen, problemen voorkomen, afkolven en het bewaren van moedermelk aan bod. Naast de praktische informatie worden er ervaringen uitgewisseld. De cursus is bedoeld voor aanstaande ouders tussen de 6e en 9e maand van de zwangerschap. Kijk op de website www.terrageboortezorg.nl voor meer informatie.

Cursussen na de bevalling

Er zijn ook cursussen die u kan volgen na de geboorte van jullie kindje. Zo bestaan er cursussen die allerlei informatie geven over een pasgeboren kindje en de situaties waar u als kersverse ouders mee te maken kan krijgen. Ook zijn er cursussen die u kunnen helpen weer fit te raken na de zwangerschap en bevalling, bijvoorbeeld de cursus van Mom in Balance.

Kosten

De kosten van de verschillende cursussen kunnen erg uiteenlopen. Informeer dan ook altijd vooraf naar de kosten bij de organisatie die de cursus aanbiedt en vergeet niet te informeren bij uw zorgverzekering soms worden de kosten van een zwangerschapscursus vergoed.