Zwangerschapsklachten

In de loop van de zwangerschap kunnen er verschillende klachten ontstaan. Meestal zijn deze onschuldig maar ze kunnen soms wel als zeer hinderlijk ervaren worden.De meest voorkomende klachten hebben wij voor u hieronder beschreven. Bij twijfel over uw klacht of behoefte aan persoonlijk advies, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Aambeien

Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaten bij de anus. Tijdens de zwangerschap komen aambeien vaker voor. Als gevolg van zwangerschapshormonen in uw lijf zijn de wanden van de bloedvaten namelijk wat slapper geworden en kunnen dus eerder aambeien of spataderen ontstaan. Aambeien kunnen pijn doen en jeuken. Persen kan de klachten verergeren, dus probeer uw ontlasting goed soepel te houden. Als de aambeien erg pijnlijk zijn, kan een koud kompres tijdelijk verlichting geven. Ook pijnstillende aambeienzalf, eventueel in combinatie met tabletten, kan helpen. Wij raden aan om Curanol te gebruiken, dit is verkrijgbaar bij Kring apotheek Vrijhoeve en Kring apotheek Driessen.

Bandenpijn

Bandenpijn is een vervelende, heftig stekende pijn in de liezen, die kan uitstralen naar de billen en bovenbenen. Ook meer bovenin, bijvoorbeeld rond uw navel, kan bandenpijn voorkomen. Het is een onschuldige pijn die onder andere wordt veroorzaakt door het groeien van de baarmoeder. Er komt rek op de banden waar de baarmoeder aan vast zit. Let goed op uw houding, neem rust en draag eventueel een zwangerschapssteunbroek of een babybelt. Extra warmte door middel van een warme kruik of een warme douche/een warm bad doet vaak wonderen.

Bloedverlies

Eén op de vijf vrouwen verliest bloed in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder of een gesprongen vaatje van de baarmoedermond. Deze vormen van bloedverlies zijn onschuldig en niet gevaarlijk voor de zwangerschap. Tevens kan bloedverlies ook een signaal zijn van een beginnende miskraam. Daarom is het aan te raden om bij bloedverlies contact met ons op te nemen.

Verliest u bloed na zestien weken zwangerschap (wat veel minder vaak voorkomt), neem dan altijd contact op met ons.

Bloedneuzen en bloedend tandvlees

Door het hormoon progesteron wordt alles beter doorbloed als u zwanger bent. Dit zorgt ervoor dat u sneller een bloedneus kan krijgen of uw tandvlees makkelijker kan gaan bloeden. Let er wel op dat u geen tandvleesontsteking heeft. Neem zo nodig contact op met tandarts of mondhygieniste.

Borsten

Tijdens de zwangerschap gaat uw borstweefsel groeien. Er worden meer melkklieren en meer bloedvaten aangemaakt. Bij sommige vrouwen groeien de borsten een à twee cupmaten. Bij andere vrouwen worden de borsten alleen zwaarder. Dit is beide normaal en zegt niets over de kwaliteit of het wel/niet slagen van de borstvoeding. Het is belangrijk om een goed passende BH te dragen. Vanaf de derde maand van uw zwangerschap kan er al melk uit de borsten komen.

Brandend maagzuur

Sommige vrouwen krijgen last van brandend maagzuur. Sommige voedingsmiddelen kunnen de klachten verergeren, zoals koffie, sinaasappelsap, vet eten en koolzuur. Als u  last heeft van brandend maagzuur, kunt u deze voedingmiddelen het beste vermijden. Om brandend maagzuur te verminderen kunt u melkproducten nuttigen zoals gele vla of melk. Verdeel uw voeding in kleine porties over de dag en eet niet te snel. Eet niet meer in de laatste drie uur voor u naar bed gaat. Bepaalde houdingen kunnen de klachten ook verminderen, zoals het hoofdeinde van het bed iets hoger zetten en rechtop zitten.

Als u erg veel last heeft van brandend maagzuur, kunt u er medicijnen (bijvoorbeeld Gaviscon of Antagel) voor gebruiken. Deze zijn bij de drogist of de apotheek verkrijgbaar. Controleer altijd eerst of u  een medicijn tijdens de zwangerschap mag gebruiken en laat u adviseren door de apotheker of door ons.

‘Harde buiken’

Tijdens de zwangerschap voelt u de spieren van de baarmoeder af en toe samentrekken. Dit noemt men ook wel harde buiken. Een harde buik ontstaat vaak bij inspanning en verdwijnt weer als u zich ontspant. Af en toe een harde buik kan geen kwaad. Als u vaak een harde buik krijgt, kan dat betekenen dat u het rustiger aan moet doen. Soms zijn harde buiken niet te vermijden, zelfs niet wanneer u rust neemt. Nemen de harde buiken dusdanig toe dat het op een weeënpatroon gaat lijken, neem dan contact op met ons!

Jeuk

Jeuk, op bijvoorbeeld uw buik, borsten, armen en benen, kan in de zwangerschap ontstaan door de veranderde hormoonhuishouding. De hormonen veroorzaken namelijk een lichte stuwing in de lever. De lever werkt daardoor minder goed. Het gevolg is dat er galsappen in het bloed terechtkomen en deze sappen veroorzaken de jeuk. Afkoelen met ijskoud water en inpoederen met mentholpoeder (of insmeren met mentholgel) kan verlichting geven. Mocht u extreme jeuk krijgen, neem dacontact met ons op.

Misselijkheid

Vooral in de eerste drie tot vier maanden van de zwangerschap kunt u last hebben van (ochtend)misselijkheid en overgeven. Dit komt omdat tijdens de zwangerschap de hormoonhuishouding van uw lichaam verandert. Het HCG-hormoon wordt aangemaakt en kan zorgen voor misselijkheid. Misselijkheid begint meestal rond de zes weken zwangerschap en bij de meeste zwangere vrouwen houdt dit na de zestiende week van de zwangerschap op. Niet eten maakt de misselijkheid meestal erger. Begin daarom met een licht ontbijt op bed (slappe thee met crackers of beschuiten) en probeer daarna het eten over kleine, lichte maaltijden te verdelen. Blijf goed drinken en eet nog iets voor het slapengaan. Vermijd een lege maag en voedingsmiddelen en/of geuren die prikkelend werken zoals vet en gekruid eten. De misselijkheid neemt vaak af als u voldoende rust neemt en goed slaapt. Mocht deze tips niet voldoende baten kunt u eventueel medicatie krijgen via de huisarts of kun u bijvoorbeeld accupunctuur laten doen.

Er bestaan verschillende gradaties van misselijkheid. Veel vrouwen hebben een lichte mate van ochtendmisselijkheid en een kleinere groep voelt zich de gehele dag misselijk en moet soms braken. Een enkeling is de eerste zestien weken continue ziek. Zolang u niet teveel braakt, voldoende eten en drinken binnenhoudt en voldoende plast, is de misselijkheid normaal. Als u weinig tot niets meer binnenhoudt en minder plast, moet u contact opnemen met ons of met de huisarts.

Moeheid

Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kunt u moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Dat komt door veranderingen in uw hormonenhuishouding. Het komt zelden voor dat bloedarmoede de oorzaak is van moeheid, mocht dit het geval zijn zien wij dit in het bloedonderzoek en krijgt u hiervoor medicatie voorgeschreven.

Ook in de laatste maanden van de zwangerschap kunt u moe zijn, dit wordt meestal veroorzaakt doordat u minder goed uit de weg kunt met uw dikke buik. Luister naar uw lichaam en neem op tijd rust.

Pigmentvlekken

Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in uw gezicht ontstaan (‘zwangerschapsmasker’). Bescherm uw huid tegen de zon om deze vlekken te voorkomen. Gebruik zonnebrandproducten, blijf in de schaduw of draag een hoed. Na de zwangerschap verdwijnen deze pigmentvlekken meestal vanzelf.

Plassen

Tijdens de zwangerschap moet u vaker dan normaal plassen. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op uw blaas. Daardoor heeft u sneller het gevoel dat u moet plassen. Als u heel vaak aandrang voelt om te plassen, kan dat door een blaasontsteking komen. Meestal heeft u dan ook een branderig gevoel bij het plassen en een zeurderig gevoel in de onderbuik, maar een blaasontsteking kan in de zwangerschap ook voorkomen zonder deze klachten. Wanneer u denkt dat u eventueel een blaasontsteking zou kunnen hebben, brengt u dan een potje urine voor controle naar de huisarts. Als blijkt dat u een ontsteking heeft, wordt uw urine op kweek gezet en krijgt u een antibioticum voorgeschreven.

Ongewild urineverlies kan in de zwangerschap regelmatig voorkomen. De sluitspier van de blaas is namelijk verslapt door het zwangerschapshormoon. Later in de zwangerschap wordt urineverlies veroorzaakt doordat de groeiende baarmoeder op de blaas drukt. Het is van belang om de bekkenbodemspieren goed in conditie te houden om urineverlies te beperken. Oefeningen hiervoor worden tijdens de zwangerschapscursussen gegeven en natuurlijk kunt u hierover ook aan ons vragen stellen.

Rugpijn of bekkenpijn

Tijdens de zwangerschap veranderen uw gewicht en houding en wordt het kraakbeen in de bekkengewrichten meer beweeglijk. Ook gaan uw buikspieren wat wijken. Dit is vanwege de groeiende baarmoeder en ter voorbereiding op de bevalling. Door deze veranderingen kunt u rugklachten of pijn in het bekken krijgen. De pijn kan uitstralen naar uw bovenbenen en zelfs een tintelend of doof gevoel veroorzaken. Wanneer u hier veel hinder van ondervindt, neem dan contact op met een fysiotherapeut. Bewegen is goed maar neem regelmatig momenten van rust. Een goede houding kan de klachten verminderen. Zorg dat u bij het bukken of tillen door de knieen buigt en verdeel bij het stilstaan uw gewicht op beide benen. Beweeg uw benen zoveel mogelijk symmetrisch. Geef uw onderrug voelde steun bij het zitten. Draai als u uit bed komt eerst op uw zij en druk uw zelf vervolgens zijwaart omhoog. Na de bevalling zal de pijn weer geleidelijk verdwijnen.

Spataderen

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap spataderen aan de benen. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Zorg dat u regelmatig beweegt en probeer lang staan en lang zitten te voorkomen. Gebruik bij zitten of liggen een krukje of een kussen om uw benen hoog te houden. Ook het dragen van aangemeten, elastische steunkousen helpt de klachten van spataderen te verminderen. Na de bevalling worden spataderen snel kleiner.

Vaginale afscheiding

Vaginale afscheiding neemt vaak toe tijdens de zwangerschap. Dat is normaal. Neem contact op met de huisarts als de afscheiding een abnormale geur of kleur heeft, of als u ook jeuk, pijn of een branderig gevoel heeft. Het kan dan zijn dat u een infectie heeft. Zo nodig krijgt u daarvoor medicijnen.

Obstipatie (verstopping)

Tijdens de zwangerschap werken uw darmen door hormonale veranderingen wat trager waardoor er meer vocht uit de ontlasting wordt getrokken. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit geldt vooral als u ijzertabletten gebruikt.
Vezelrijke voeding (rauwkost, fruit, noten/krenten, volkoren producten en pruimen), eventueel met toevoeging van zemelen, kan helpen. Vermijd bananen en hard gebakken producten als beschuiten en pizza. Zorg dat u daarbij ongeveer 2 liter per dag drinkt. Verder is lichamelijke activiteit belangrijk voor de stoelgang. Zorg dus dat u dagelijks voldoende lichaamsbeweging heeft.

Oedeem (vocht vasthouden)

Tijdens de zwangerschap houdt uw lichaam, onder invloed van zwangerschapshormonen, meer vocht vast. Soms krijgt u daardoor dikke voeten en enkels. Dit gebeurt met name in de laatste weken van de zwangerschap en bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren. Zolang de bloeddruk laag blijft, is het vasthouden van vocht geen probleem. Het vocht kan soms zenuwen afknellen waardoor u last kan krijgen van tintelingen, prikkelingen of pijnklachten in bijvoorbeeld de vingers. Zorg dat u voldoende beweging heeft en leg uw benen hoog als u zit of ligt. Steunkousen kunnen de vochtophoping beperken, net als het afspoelen van de handen en benen met koud water. Verder is het belangrijk goed te blijven drinken (vooral water en thee) en op te letten met het eten van zoute producten. Vergeet niet op tijd uw ringen af te doen.

Zwangerschapsstrepen

Zwangerschapsstrepen worden ook wel striae genoemd. Zwangerschapsstrepen ontstaan doordat de huid te snel moet oprekken. Het bindweefsel onder de huid rekt niet makkelijk genoeg mee en gaat scheuren. Er ontstaan dan rode strepen op de buik, billen, heupen en/of borsten. Deze strepen kunnen jeuken. Probeer tijdens de zwangerschap de huid goed te masseren met bodylotion zodat hij mee op kan rekken. Voorkomen lukt niet, het krijgen van deze strepen is erfelijk. Na de zwangerschap verdwijnen de striae niet, maar ze worden wel lichter/zilverachtig van kleur.