Wanneer bellen

Wij vinden het belangrijk dat u tijdens de zwangerschap weet wanneer u ons moet bellen. Hieronder volgt een overzicht van een aantal situaties waarin u contact dient op te nemen met ons.

Ongerustheid

Bespreek uw zorgen over uw gezondheid of uw kind gerust met ons. Ongerustheid is altijd een reden om te bellen en dit mag u doen op het mobiele nummer. Vraag zo nodig om extra tijd in te plannen voor een volgende afspraak. Wanneer u eerder op een vervolgcontrole wilt komen dan volgens het reguliere schema, geeft u dit dan gerust aan.

Vaginaal bloedverlies

Bij ruim bloedverlies dient u ons altijd te bellen! Bewaar het slipje, inlegkruisje of maandverband, zodat wij kunnen zien hoeveel het is.

Er zijn een paar situaties waarbij een beetje bloedverlies erbij kan horen: tijdens de weeën (dit gaat vaak gepaard met slijm) en als de vliezen net breken (het vruchtwater is dan vaak lichtroze). Bij het verliezen van de slijmprop (dit gebeurt soms op het einde van de zwangerschap, maar kondigt de bevalling nog niet aan) zitten soms ook sliertjes bloed. Hiervoor hoeft u ons niet te bellen, maar als u ongerust bent mag dit natuurlijk wel.

Bloeddrukklachten

Wanneer u meer dan 20 weken zwanger bent en last heeft van één of meer van de volgende symptomen, neem dan contact met ons op via het mobiele nummer:

  • Hoofdpijn
  • Sterretjes zien
  • Braken
  • Gevoel van strakke band om hoofd of bovenbuik
  • Pijn in de bovenbuik of tussen schouderbladen
  • Plotseling vocht vasthouden in gezicht, handen of voeten.

Deze klachten kunnen verschillende redenen hebben, maar er is een kans dat uw bloeddruk verhoogd is. De bloeddrukklachten worden ook tijdens uw reguliere controle rond 27 weken met u besproken.

Minder leven

Bent u 26 of meer weken zwanger en voelt u uw kind beduidend minder bewegen dan u gewend bent. Neem dan dezelfde dag nog contact met ons op. Tussen de 23 en 26 weken zullen wij tijdens een reguliere zwangerschapscontrole het minder leven voelen met u bespreken.

Toenemende buik- en/of rugpijn die komt en gaat voor de 37 weken zwangerschap

Harde buiken worden veroorzaakt door samentrekkingen van de baarmoeder. In de laatste weken van de zwangerschap gaat de baarmoeder zich voorbereiden op de bevalling en is het normaal dat u vaker harde buiken krijgt. Ook kunt u harde buiken krijgen bij drukte of stress. Een volle blaas, bukken, een orgasme of bewegingen van de baby kunnen ook voor harde buiken zorgen. Harde buiken zijn dus een normaal verschijnsel tijdens de zwangerschap. Echter moet u wel oppassen wanneer u vaker of regelmatig harde buiken krijgt. Ga na of u misschien te druk bent geweest of veel stress heeft. Luister naar uw lichaam en pak op tijd uw rust.

Let op: wanneer de harde buiken voor de 37e week van de zwangerschap met regelmaat terugkomen of pijnlijk zijn, moet u altijd direct contact met ons opnemen!

Vruchtwaterverlies voor 37 weken zwangerschap

Wanneer de vliezen breken merkt u dat u vaginaal vocht verliest. Dit kan veel zijn maar dit kunnen ook kleine beetjes vocht zijn. Belangrijk is het om goed naar de kleur van het vruchtwater te kijken. Vruchtwater behoort helder en kleurloos te zijn. Wanneer het bruin, geel of groen van kleur is heeft het kindje in het vruchtwater gepoept. Wanneer de vliezen breken voor de 37 weken zwangerschap dient u ons altijd meteen te bellen. Bewaar het slipje of maandverbandje zodat we dit kunnen beoordelen en wanneer het hoofdje de laatste controle nog niet was ingedaald dient u ook te gaan liggen. Ook bij twijfel of de vliezen gebroken zijn dient u contact met ons op te nemen.