Regelzaken

Al vroeg in de zwangerschap is het belangrijk om over een aantal zaken na te denken en om alvast te gaan regelen. Hieronder hebben wij voor u de belangrijkste regelzaken samengevat.

Moeders voor moeders

Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen zwanger te worden. Wilt u meedoen aan Moeders voor Moeders? Graag! Kijk hier hoe u zich aan kunt melden. 

Kraamzorg/ kraampakket

Kraamzorg kunt u via uw zorgverzekeraar regelen. Dit moet in ieder geval voor de 16 weken zwangerschap gedaan zijn. Houdt er wel rekening mee dat uw zorgverzekeraar ook nog tijd nodig heeft om dit bij het kraamcentrum te regelen, dus neem tussen de 10-13 weken zwangerschap contact op met uw zorgverzekeraar.
De verzekeraar draagt ook de zorg voor het kraampakket dat u rond de 30e zwangerschapsweek thuis gestuurd krijgt, indien u de juiste aanvullende verzekering heeft. Zo niet kan het zijn dat u dit zelf moet regelen. Afhankelijk van uw polis/verzekering kan het zijn dat u een eigen bijdrage heeft voor kraamzorg en/of een poliklinische bevalling in het ziekenhuis of in het kraamhotel. Kijk dit dus altijd na in uw polis.

Na aanmelding bij een kraamzorgorganisatie wordt vastgesteld hoeveel uur kraamzorg u nodig heeft. Dit is een inschatting op basis van uw persoonlijke situatie. Deze wordt getoetst door uw zorgverzekeraar. Bij de inschatting wordt rekening gehouden met enkele criteria, zoals uw medische situatie, de samenstelling van uw gezin en de aanwezigheid van mantelzorgers. Gemiddeld wordt 45 tot 49 uur kraamzorg toegekend.

Erkenning

Als biologische vader bent u niet altijd automatisch ook de officiële vader van uw kind. Dat werkt alleen zo als u met de moeder van uw kind bent getrouwd. Is dat niet het geval, dan zult u als vader uw kind moeten ‘erkennen’. Dit is ook nodig wanneer u samen een geregistreerd partnerschap bent aangegaan. U moet de erkenning regelen op het gemeentehuis, samen met uw partner. De papieren die u meekrijgt, moeten bij de geboorteaangifte weer meegenomen worden. Stel dit niet tot het laatste moment uit, het is fijn dat wanneer uw kindje te vroeg geboren wordt, dat dit al geregeld is. Door het erkennen van uw kind krijgt het kind erfrecht. Als vader heeft u tevens het recht (en de plicht) om uw kind te onderhouden. Erkenning wordt nog wel eens verward met ouderlijk gezag. Als de ouders zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, krijgen zij allebei automatisch het ouderlijk gezag over hun kind, anders geldt dat alleen voor de ongehuwde moeder. De vader krijgt door erkenning geen ouderlijk gezag; hiervoor moet door de ongehuwde ouders apart een verzoek worden ingediend bij de griffier van het kantongerecht.

Kraampakket

U dient voor de 37 weken zwangerschap een kraampakket in huis te hebben, ook als u niet thuis gaat bevallen. Wanneer u een kraampakket via uw zorgverzekering heeft gekregen, kijk dan of alles erin zit. Als u iets tekort komt, vul dit dan zelf aan. Het is het handigst als u alles in één doos laat zitten. Hieronder vind u een overzicht van wat er in het kraampakket hoort te zitten:

  • Watten
  • Twee doosjes steriele gaasjes
  • Tien grote gazen (10×10 cm)
  • Flesje alcohol
  • Twee pakken maandverband
  • Twee pakken kraamverband
  • Minimaal tien celstofmatjes
  • Navelklem

Kinderdagverblijf

Mocht u overwegen om uw kindje naar een kinderdagverblijf te brengen. Denk er dan aan dat u uw nog ongeboren kindje vaak al optijd moet inschrijven. Ga zelf ook altijd kijken bij verschillende kinderdagverblijven.