Medische echo’s

Tijdens de zwangerschap worden medische echo’s gemaakt die vergoed worden door de zorgverzekering. De zorgverzekering vergoedt maar een beperkt aantal echo’s en alleen op medische indicatie. Als u geen medische echo’s wil dan is dit bespreekbaar. U kunt ervoor kiezen om foto’s van de medische echo’s op een USB stick te laten zetten van onze praktijk. Een eigen USB stick is niet toegestaan i.v.m. virussen.

Bij ons in de praktijk krijgen mensen de volgende echo’s op medische indicatie:

 

Vitaliteitsecho

Iedere zwangere  krijgt rond de 8 weken zwangerschap in onze praktijk een vitaliteitsecho aangeboden. Deze echo wordt meestal vaginaal gemaakt omdat het een prille zwangerschap betreft. De echo heeft als doel te kijken of het hartje klopt, of er sprake is van een eenling of meerling zwangerschap en of de zwangerschap in de baarmoeder zit. Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekering als er geen sprake is van bloedverlies, twijfel over de zwangerschapsduur en verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Jullie krijgen deze echo als service van de praktijk als deze niet vergoed wordt door de zorgverzekering.

Termijnecho

Tussen de 10 en 12 weken wordt er bij iedere zwangere een termijnecho gemaakt via de buik. Mocht de termijnbepaling niet goed zichtbaar zijn via de buik dan kan de echo vaginaal gemaakt worden. Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekering.

Groeiecho

Wanneer een groeicontrole wordt verricht, worden het hoofdje, de buikomvang en de beenlengte gemeten. Op die manier wordt duidelijk of het kindje volgens verwachting groeit. De groeicontrole kan op verzoek van de verloskundige meerdere keren herhaald worden, zodat er een goed beeld van de groei van het kindje ontstaat: een groeicurve. Tevens wordt de hoeveelheid vruchtwater bepaald. De meeste groeiecho’s worden gemaakt tussen de 26 en 34 weken.

Placentalokalisatie

Soms wordt rondom de 32 weken de ligging van de placenta nogmaals gecontroleerd als daar aanleiding voor is na de 20 weken echo.

Liggingsecho

Als rond de 35 weken zwangerschap het vermoeden bestaat dat de baby niet met het hoofdje naar beneden ligt wordt een liggingsecho gemaakt.

Ligging van de baby

Tijdens de zwangerschap draait het kind rond in uw baarmoeder en neemt verschillende liggingen aan. Aan het eind van de zwangerschap, vanaf 32 weken gaan de meeste baby’s met het hoofd naar beneden liggen om zich klaar te maken voor de geboorte. Hoe meer de baby groeit hoe moeilijker het voor uw baby wordt om te draaien, omdat de ruimte steeds kleiner wordt. Wanneer uw baby “vergeet” om te draaien of omdat het niet meer lukt kan het gebeuren dat de verloskundige geen hoofdje in het bekken voelt maar billen. Er wordt dan een liggingsecho afgesproken. De ligging van uw baby levert belangrijke informatie ter voorbereiding op de bevalling.

De echo

Met de echo kan de echoscopiste zien hoe het kind ligt. Meestal is dit in hoofdligging maar bij een klein aantal baby’s (3-4%) ligt het kind in stuitligging. Een andere mogelijkheid is nog dat het kind dwars ligt, dit komt zelden voor.

Wanneer het kind in stuit of dwars ligt wordt gekeken of hier een oorzaak voor is. Meestal is dit niet het geval. Verder wordt gekeken naar de plaats van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de groei van de baby.