Advies voor in de kraamtijd

Koortslip
Het herpesvirus dat de koortslip veroorzaakt, kan gevaarlijk zijn voor pasgeborenen. Laat mensen met een koortslip dus niet knuffelen en kussen met jullie kindje. Mocht u zelf een koortslip of –neus hebben dan is het advies een mondmaskertje op te doen tijdens de verzorging van uw kindje.

Roken
Roken in een huis waar een kindje leeft, is erg onverstandig. Kinderen van (in huis) rokende ouders ontwikkelen eerder allergieën en hebben sneller last van astma. Ook is er een sterke relatie tussen roken en wiegendood. Niet doen dus! Er is voldoende hulp als u wilt stoppen en uw verzekeraar vergoedt deze hulp vaak.

Alcohol
Wanneer u borstvoeding geeft en alcohol drinkt, komt de alcohol in de borstvoeding terecht. Het effect van alcohol via de borstvoeding op een kindje kan de volgende dingen tot gevolg hebben:

  • de melkproductie komt moeilijker op gang
  • de hoeveelheid melk die uit de borst komt vermindert, wat kan leiden tot minder tevredenheid en onvoldoende groeien van uw kindje
  • uw kindje kan slechter gaan slapen, wat onrust bij uw kindje kan geven
  • het lange termijn effect van alcoholgebruik tijdens de borstvoeding is onbekend.

Het advies is om geen alcohol te gebruiken in de periode dat u borstvoeding geeft. Tevens is het veiliger om niet in bed te voeden na alcoholgebruik van vader en/of moeder, dit omdat er meer kans bestaat dat u op uw kindje zou kunnen gaan liggen. Het is een fabeltje dat bier, en in het bijzonder donkerbruin bier, goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Alle alcoholische dranken en dus ook bier zijn juist slecht voor de productie van moedermelk.

Vitamine K en D
Vitamine K is van invloed op de bloedstolling. Deze vitamine maakt jullie kindje zelf nog niet of onvoldoende aan. Daarom krijgt jullie kindje dit direct na de geboorte van ons. Krijgt jullie kindje borstvoeding, geef dan vanaf de achtste dag na de bevalling tot en met de derde maand 150 microgram per dag in de vorm van druppels die u met een theelepeltje kunt toedienen. Wanneer u geen borstvoeding (meer) geeft en de voeding van jullie kindje voor meer dan 400ml uit kunstvoeding bestaat, kun u stoppen met vitamine K.

Vitamine D is noodzakelijk voor de botvorming. Zowel bij borst- als flesgevoede kinderen wordt geadviseerd om dit bij te geven vanaf de 8e dag na de geboorte. Het consultatiebureau zal u adviseren om dit te blijven doen totdat uw kindje 4 jaar is. Heb u per ongeluk een keer overgeslagen of een dubbele dosis toegediend? Geen paniek, maar om dit te voorkomen is het slim de druppels dagelijks op een vast moment te geven.

Veilig slapen
Wij raden jullie ten zeerste aan om informatie te lezen over veilig slapen van de baby, dit ter voorkoming van wiegedood. Lees hier meer

Anticonceptie
Anticonceptie is misschien niet het eerste waar u aan denkt, de eerste tijd na de bevalling. Alle aandacht gaat uit naar jullie kindje, uw herstel en het begin van uw nieuwe leven als moeder van een of meer kinderen. Het kan ook even duren voordat u weer een ritme heeft gevonden met uw partner en zin heeft in seks. Als u echter wel weer zover bent, is het belangrijk dat u al een anticonceptiemethode gebruikt. Ten minste, als u niet direct weer zwanger wilt worden. Belangrijk om te weten is dat u niet alle anticonceptiemiddelen mag gebruiken tijdens het geven van borstvoeding, omdat deze invloed kunnen hebben op de hoeveelheid borstvoeding en de kwaliteit daarvan. Wij zullen dit allemaal met u bespreken op de 8e of 10e dag in het kraambed. Voor meer informative kunt u terecht bij uw huisarts of eventueel op de volgende site’s:

www.anticonceptie.nl
www.anticonceptiekompas.nl
www.anticonceptievoorjou.nl/site/

Het is niet in het algemeen te zeggen wanneer u na de bevalling weer vruchtbaar bent; dat is voor elke vrouw anders. Het is ook afhankelijk van het feit of u borstvoeding geeft of flesvoeding. Let wel op het geven van borstvoeding is geen vorm van anticonceptie.

Advies
Over het algemeen geldt als startadvies voor anticonceptie bij vrouwen die geen volledige borstvoeding geven: begin pas 6 weken na de bevalling met anticonceptie. Dit is omdat wanneer u de pil zou gaan gebruiken er kans bestaat op embolieen en stollingsstoornissen. U kunt ook uw eerste menstruatie afwachten en op de eerste dag daarvan starten met anticonceptie.Voor die tijd moet u dan wel condooms gebruiken. Spiraaltjes worden meestal pas ongeveer acht tot tien weken na de bevalling geplaatst. Ook dan moet u tot die tijd condooms gebruiken als u niet direct weer zwanger wilt worden.

Menstruatie
U bent bevallen en dat betekent dat u ook weer gaat menstrueren. Als u borstvoeding geeft, dan kan het zijn dat de menstruatie wat langer uitblijft. Als u minder gaat voeden of stopt met de borstvoeding komt de menstruatie meestal binnen een half jaar weer op gang, dit verschilt echter per vrouw. 
Als u geen borstvoeding geeft dan kunt u de eerste menstruatie meestal weer na zes tot acht weken verwachten. Soms laat de menstruatie nog iets langer op zich wachten. De eerste menstruatie is vaak een stuk heftiger dan u gewend was. Het is ook verstandig om na te denken over anticonceptie want enkele weken na de bevalling kunt u weer vruchtbaar zijn.

Borstvoeding
Als u volledige borstvoeding geeft (voeden op verzoek, minimaal één keer per zes uur, minimaal één nachtvoeding en niet kolven), kan de menstruatie zoals hierboven beschreven wel vier tot zes maanden wegblijven, soms zelfs nog langer. De kans op zwangerschap is dan klein, maar is niet uitgesloten! In Nederland geven veel vrouwen echter al vroeg bijvoeding of ze kolven de moedermelk af. Dat betekent dat uw menstruatie (en dus de eisprong) eerder kan komen. Met andere woorden: u kunt dan niet volledig vertrouwen op borstvoeding als anticonceptiemiddel en heeft een betrouwbaardere bescherming nodig tegen zwangerschap.

Flesvoeding
Als u flesvoeding geeft, kunt u zes weken na de bevalling al uw eerste menstruatie verwachten. Dit betekent dat u twee weken eerder mogelijk al een eisprong heeft gehad en dus weer zwanger kunt worden. Met andere woorden: geeft u flesvoeding, dan bent u in principe vier weken na de bevalling weer vruchtbaar.