Advies en tips

Foliumzuur (vitamine B11)
Tot de tiende week van de zwangerschap is de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur 0,4-0,5 milligram per dag. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het gebruik van Foliumzuur vermindert de kans op neurale buis defecten (zoals bijvoorbeeld een ‘open ruggetje’ en een ‘hazelip’) met 50-70%.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen, neem dan contact op met uw (huis)arts om uit te zoeken of deze medicatie mogelijk schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Ook als u een langdurige of chronische ziekte heeft, kan het verstandig zijn uw kinderwens met de arts te bespreken. Het is tevens vaak mogelijk om uit te laten zoeken of bepaalde aangeboren afwijkingen bij u of in uw familie invloed kunnen hebben op de gezondheid van uw kind.

Werk
Bespreek zo nodig, voordat u zwanger wordt, de invloed van uw werk met de bedrijfsarts (bijvoorbeeld als u met schadelijke stoffen werkt of blootgesteld wordt aan straling).

Roken
Voor zowel de aanstaande moeder als de aanstaande vader is het verstandig om te stoppen met roken, het gebruiken van drugs en het drinken van alcohol vanaf de kinderwens. Verder is het verstandig om een gezond eetpatroon te hebben (zie hiervoor de website van het voedingscentrum) en een normaal gewicht na te streven.