Wanneer bellen

De bevalling hoort zich aan te kondigen tussen de 37 en 42 weken van de zwangerschap. De bevalling kan op verschillende manieren beginnen namelijk door het starten van de weeën of door het breken van de vliezen. Wanneer u weeën heeft, gebroken vliezen of vaginaal bloedverlies voor deze periode, dus voor 37 weken laat het ons dan meteen weten. Mogelijk komt het kindje te vroeg en het is dan van belang dat wij dit snel kunnen beoordelen.

Belt u altijd het spoed-nummer: 06-12583901

Bij geen gehoor of voicemail kunt u ons op laten roepen via de portier van het Twee Steden Ziekenhuis: 0416-682222

Weeën
Gaat u voor het eerst bevallen, dan belt u ons als u een uur lang regelmatige weeën heeft die iedere 3-4 minuten terugkomen en 1 minuut aanhouden. Bent u al eerder bevallen, dan belt u als de weeën om de vijf minuten komen en een minuut aanhouden. Het kan zijn dat we wat anders met u afspreken, afhankelijk van hoe uw eerste bevalling verlopen is.

Gebroken vliezen
Als de vliezen breken merkt u dat er vaginaal vocht afloopt. Dit kan ineens een plons vocht zijn maar u kunt ook kleine beetjes vocht verliezen. Prober altijd wat op te vangen en bewaar uw slipje als deze nat geworden is. Dit is belangrijk voor ons om vast te kunnen stellen of de vliezen gebroken zijn.

Is het bruin, geel of groen van kleur (of twijfelt u) bel ons dan meteen, ook ‘s nachts. Dit betekent meestal dat het kindje in het vruchtwater heeft gepoept

Is het kleurloos met witte vlokjes (of lichtroze) en is het hoofdje niet ingedaald (dit hoort u van ons op het spreekuur) → bel ons dan meteen, u dient dan ook te gaan liggen.

Is het hoofdje ingedaald → dan hoeft u ons ’s nachts niet te bellen. Probeer nog wat te gaan slapen want er bestaat een grote kans dat u later die dag weeën gaat krijgen en bevallen. Bel ons dan wel de volgende ochtend om door te geven dat de vliezen gebroken zijn. Wij zullen in de loop van de ochtend dan bij u komen kijken. Als u ons ‘s nachts wel nodig heeft bijvoorbeeld met vragen of bij ongerustheid, dan kunt u ons natuurlijk altijd bellen. Breken de vliezen overdag dan kunt u het ons meteen laten weten.

Bloedverlies
Bloedverlies is normaal bij de bevalling en er zijn een paar situaties waarbij bloedverlies er dan ook een beetje bij hoort:

  • tijdens de weeën dit is vaak samen met slijm en komt doordat de baarmoedermond verandert en open gaat
  • ook als de vliezen net breken, het vruchtwater is dan vaak lichtroze
  • bij het verliezen van de slijmprop zitten soms ook sliertjes bloed. Voor bovenstaande gevallen hoeft u ons niet te bellen, maar als u ongerust bent mag dit natuurlijk wel.

Bij ruim bloedverlies dient u ons altijd te bellen! Met ruim bloedverlies bedoelen we een ruime menstruatie of meer. Bewaar uw slipje of maandverband, zodat wij kunnen zien hoeveel het is.

U Kunt en mag ons 7 dagen in de week, 24 uur per dag bellen!