Waar bevallen

Als de zwangerschap goed verloopt mag u zelf bepalen waar u wilt bevallen. Dit kan zijn thuis, poliklinisch in het ziekenhuis of poliklinisch in Thebe kraamhotel de Meiboom. In de loop van de zwangerschap, maar soms zelfs pas tijdens de bevalling, bepalen vrouwen definitief waar ze willen bevallen.

Omdat de bevalling het beste verloopt als u ontspannen bent adviseren wij u om te bevallen op de plek waar u zich het meest op uw gemak voelt. Voor de ene vrouw is dat thuis, voor de andere juist in het ziekenhuis. Een omgeving waarin u zich niet op uw gemak voelt kan zelfs remmend werken op het natuurlijk verloop van de bevalling.

Thuis
Als gezonde zwangere is thuis een veilige plaats om te bevallen. Uiteraard is dit veilig, anders zouden wij een bevalling thuis niet begeleiden. Ook uit recent onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling veilig is, zoals u in dit artikel kunt lezen. Het prettige aan een thuisbevalling is dat u bevalt in een vertrouwde omgeving, wat zorgt voor een ontspannen sfeer. Uit onderzoek is ook gebleken dat vrouwen die thuis aan de bevalling beginnen meer kans hebben op een spontaan verloop van de bevalling. Tevens verkleint een thuisbevalling de kans op infecties. Een nadeel van een thuisbevalling kan zijn dat u alsnog vervoerd dient te worden naar het ziekenhuis omdat zich een complicatie voordoet. Als er complicaties optreden tijdens de thuisbevalling verwijzen we u tijdig door naar de gynaecoloog die de bevalling dan verder zal begeleiden. Wanneer het mogelijk is en u dit graag wenst zullen wij in dit geval bij u blijven voor extra ondersteuning.

Wanneer u thuis bent en er doet zich onverhoopt toch een onverwachte acute complicatie voor, dan hebben wij alle benodigde spullen bij ons en zijn wij opgeleid om met verschillende spoedsituaties om te gaan.

Bevallen in het Twee Steden Ziekenhuis Tilburg
Een andere mogelijkheid is bevallen in het Twee Steden ziekenhuis. U huurt dan als het ware een verloskamer in het ziekenhuis, waar wij de bevalling samen met een kraamverzorgster van Thebe zullen begeleiden. Het eerste deel van de bevalling vindt thuis plaats. Wij zullen dan bij u thuis komen om te beoordelen hoe het gaat en hoeveel centimeter ontsluiting u heeft. Vanaf ongeveer 6-7 cm ontsluiting zullen wij bij een eerste kindje samen met u naar het ziekenhuis gaan, bij een tweede of volgend kindje zal dit al eerder zijn. Natuurlijk is elke situatie uniek en dat weten wij, wanneer we in de zwangerschap dan ook precies naar het ziekenhuis gaan is afhankelijkheid van meerdere factoren zoals onder andere de snelheid van de bevalling, de afstand tot het ziekenhuis en het tijdstip op de dag. Net als bij een thuisbevalling worden wij geassisteerd door een kraamverzorgster en hebben we dezelfde materialen tot ons beschikking. Als alles goed verlopen is, zonder complicaties mag u 2-3 uur na de bevalling naar huis. Zelf zullen wij ongeveer 2 uur na de bevalling gaan maar de kraamverzorgster zal bij u blijven en met u en uw baby mee naar huis gaan. Mochten er complicaties tijdens de bevalling optreden of daarna dan zal de zorg worden overgedragen aan de gynaecoloog. Ook hier geldt dat wanneer het mogelijk is en u dit graag wenst wij bij u blijven voor extra ondersteuning.

U kunt na de bevalling in Thebe kraamhotel de meiboom verblijven. Hoelang u blijft bepaalt u zelf, van een paar uur na de bevalling tot een hele kraamweek. Ook uw partner is welkom om te blijven, tegen een bepaalde vergoeding.

Als u in het ziekenhuis (dus zonder medische indicatie) wilt bevallen moet u rekenen op een eigen bijdrage in de kosten. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw verzekering. Kijk in uw polisvoorwaarden wat u vergoed krijgt. Het ziekenhuis of Thebe stuurt na de bevalling een rekening hiervoor.

Bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Vanaf januari 2015 kunnen onze cliënten met ons in het Jeroen Bosch Ziekenhuis bevallen. Heeft u de voorkeur voor bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis dan kunt u aanvullende informatie vinden op de website van het Jeroen Bosch Ziekenhuis www.jbz.nl/zwanger

U kunt zich via deze link ook aanmelden voor een informatieavond. Tijdens de informatieavond vertellen een gynaecoloog, verloskundige en verpleegkundige hoe een bevalling in het ziekenhuis kan verlopen. Een eerstelijns verloskundige die niet in het ziekenhuis werkt vertelt over de samenwerking tussen de eerstelijns verloskundige en het ziekenhuis. Er is tevens een informatiemarkt waar u informatie kunt vinden over de couveuseafdeling, borstvoeding en pijnbestrijding. Als de situatie het toelaat krijgt u een rondleiding over de verloskamers zodat u een eerste indruk krijgt waar u gaat bevallen.

Mocht u nog vragen hebben over bevallen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis dan horen wij die graag.

Medische indicatie
In sommige situaties heeft u geen keuze. Vanuit medisch oogpunt wordt bepaald dat u in het ziekenhuis moet bevallen. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals uw kindje ligt in een stuitligging of u heeft bij uw vorige bevalling te veel bloed verloren of de placenta moest met een operatie verwijderd worden enz. Het feit dat u een verhoogde kans heeft op complicaties, ook al zijn ze soms maar weinig verhoogd maakt dat we in Nederland hebben besloten dat de bevalling dan in het ziekenhuis moet plaatsvinden, soms onder begeleiding van de gynaecoloog en soms onder begeleiding van uw eigen verloskundige.