Verloskundige te laat

De kans dat wij als verloskundigen te laat zijn is natuurlijk erg klein. Zeker als u uw eerste kindje krijgt. Het persen duurt bij een eerste bevalling namelijk gemiddeld een uur. Als u reeds eerder bevallen bent, dan kan de bevalling een stuk sneller verlopen. Ook dan komt het niet zo snel voor, maar voor de enkeling bij wie het zo snel gaat dat dit wel het geval is willen wij toch deze informative niet achterweg laten.

Wat er ook gebeurt altijd geldt wanneer u persdrang begint te krijgen (het gevoel dat er ontlasting in de weg zit tijdens een wee), bel ons dan altijd direct. Mocht u ons reeds gebeld hebben, dan zijn we hoogstwaarschijnlijk al onderweg naar u. Nogmaals bellen mag natuurlijk altijd!

Als wij onverhoopt te laat zijn, moet uw partner of andere aanwezigen bij uw bevalling voor de eerste opvang van u en uw kindje zorgen. Probeer samen ten allen tijde kalm te blijven! Supersnelle bevallingen verlopen gelukkig bijna altijd probleemloos.

Hieronder volgen wat tips voor uw partner of andere aanwezigen:

  • Probeer uw vrouw te laten zuchten!
  • Zet uw voordeur alvast voor ons open
  • Laat uw vrouw op bed gaan liggen en doe haar onderbroek uit
  • Pak een stapel katoenen luiers of handdoeken
  • Als het hoofdje geboren is, volgt de rest meestal vanzelf. Is dit niet zo, dan moet u een handje helpen. Pak het hoofdje aan weerszijden en druk het hoofdje naar beneden terwijl u vrouw meeperst. Als de schouder geboren is, beweeg dan de baby naar de buik van de moeder toe zodat het lijfje geboren wordt.
  • Meestal begint de baby te huilen bij de geboorte en ziet de baby roze. Maak eventueel met gaasjes uit het kraampakket (of met de punt van een katoenen luier) het mondje schoon. Als de baby niet huilt, slap en wit is, moet u de baby flink prikkelen door met een doek stevig over de rug te wrijven, onder de voetzooltjes te wrijven of (zachtjes!) tegen de billen te tikken.
  • Droog de baby goed af en leg hem op de buik van de moeder. Bedek de baby met katoenen luiers en leg een dekbed over de moeder en baby heen. Probeer de baby lekker warm te houden. Overigens is het normaal als de baby blauwe handjes en/of voetjes heeft.
  • Probeer op de klok te kijken voor de geboortetijd
  • De navelstreng kunt u laten zitten tot de verloskundige er is.