Geboorteplan

In een geboorteplan beschrijft u uw wensen rondom de bevalling. Het schrijven van een geboorteplan is niet verplicht, maar kan ondersteuning bieden ter voorbereiding op de baring. Het is bedoeld om ons en andere zorgverleners te laten weten wat uw wensen en persoonlijke ideeën zijn omtrent uw bevalling. Tegelijk is het een manier om met uw partner te bespreken wat jullie verwachtingen zijn van de bevalling en hoe dat jullie willen dat mensen met jullie omgaan tijdens de baring. U kunt in uw geboorteplan, als u al een keer eerder bevallen bent, ook aangeven wat u destijds prettig heeft ervaren of wat u nu juist anders zou willen.

Door een geboorteplan te schrijven blijft u zelf zoveel als mogelijk betrokken bij de dingen die tijdens de baring gebeuren en de beslissingen die genomen worden. Ook op momenten dat u zelf niet goed kunt aangeven wat u wilt. Bedenk wel een ding: een bevalling is nooit precies te plannen. Het kan altijd anders verlopen dan u had verwacht of gehoopt. Juist daarom is het belangrijk om vantevoren in een geboorteplan aan te geven wat uw persoonlijke wensen zijn, zodat wij daar, zoveel als medisch mogelijk is, rekening mee kunnen houden.

Tips bij het schrijven van een geboorteplan:

  • Beschrijf in eigen woorden datgene wat echt belangrijk voor u is.
  • Niets in het plan staat vast, u kunt zelf op ieder moment van gedachten veranderen en soms verloopt een bevalling anders waardoor niet aan alle wensen kan worden voldaan.
  • Klik hier voor een voorbeeld geboorteplan

Het is niet verplicht een geboorteplan te maken. Soms past het niet bij jullie. Dit is ook prima.