Baringstips

Probeer te ontspannen
Ontspannen is de beste manier om de pijn de baas te blijven. De voorweeën en eerste ontsluitingsweeën zijn meestal goed te verdragen. Ga dan gewoon door met waar u mee bezig was. Zoek afleiding en let nog niet te veel op de pijn. Zolang u maar niets doet waar u moe van wordt. Worden de weeën sterker, zoek dan een plek op waar u zich lekker voelt en waar u zich goed kunt concentreren op een wee. Maak het zo prettig mogelijk voor uzelf

Zorg er tevens voor dat u het lekker warm heeft (warmwaterzak, bad, douchestraal op  buik of rug). Probeer niet te verkrampen en laat alles zo losjes mogelijk hangen,
dan voelt u de pijn minder. En vergeet niet om te eten, want u heeft energie nodig om warm te blijven.

Experimenteer met houdingen
Wanneer het zwaarder en moeilijker wordt zijn er ook verschillende houdingen die kunnen helpen bij het opvangen van de weeën. Zo kunt u bijvoorbeeld staand een wee opvangen, terwijl u wiegt met uw heupen of leunt op een tafel of stoel. U kunt op uw handen en knieën gaan zitten of op een krukje en dan op tafel hangen. Als u liever ligt, ga dan op uw zij liggen met een kussen tussen uw benen en misschien ook een kussen onder de buik en in de rug. Blijven lopen kan soms ook prettig zijn. Wissel de houdingen gedurende de bevalling af. Probeer uit wat voor u het fijnst is en beste werkt.

Denk positief
Heb vertrouwen in uzelf. Denk steeds: deze wee is voorbij en komt nooit meer terug. Wees ervan overtuigd dat u de weeën aankunt. Wil het even niet? Maak u zich dan niet druk: dat is normaal. Laat uw partner of de verloskundige (of wie er verder bij u is) u moed inspreken. Het goede nieuws is dat elke wee u een beetje dichter bij het einddoel brengt: de geboorte van jullie kindje. Het kindje dat u al die tijd gedragen heeft en dat u straks eindelijk in uw armen kunt houden. Denk maar aan dat moment.

Concentreer u op uw ademhaling
Als u het ritme van uw ademhaling volgt, ben u minder gericht op de pijn. Dat helpt u om uw te ontspannen en dan kun u de weeën beter opvangen. Blijf dus rustig doorademen. Adem in, en adem dan langzaam in vier tellen uit.

Massage
Een massage van uw onderrug of benen kan prettig zijn als de weeën sterker worden. Het leidt u af van de pijn en voorkomt verstijving van de onderrug. Sommige vrouwen willen liever dat iemand met twee vuisten constant tegen hun onderrug drukt. Probeer het uit en laat weten wat u wel en niet fijn vindt. Misschien mag er wel helemaal niemand aan u komen en wil u liever met rust gelaten worden. Laat dat dan ook weten!

Wat u als partner kunt doen tijdens de bevalling
Het belangrijkste dat u als partner kunt doen is positief te blijven. Het is voor uw vrouw heel erg fijn om te horen dat het goed gaat, en zij het goed doet. Alsuj positief blijft, blijft u vrouw dat ook en dat is heel erg belangrijk tijdens een bevalling. Voor u kan het moeilijk zijn om te zien dat uw vrouw veel pijn heeft. Maar probeer geen medelijden met haar te hebben en dingen te zeggen als: ‘Oh, wat verschrikkelijk!’ en ‘Ach, wat heb u veel pijn!’ Maar vertel juist hoe goed ze het goed en dat u trots op haar bent. Dat geeft uw vrouw veel meer kracht en energie.